fredag 12 juni 2009

Första skenan!


Igår fick hon sin första skena. Inga fler gips!!! Inga besök på Astrid Lindgrens barnsjukhus på ett tag :-) Däremot måste vi åka till S:t Görans sjukhus istället för där ligger OLMED (företag med komplett ortopedteknisk verksamhet). Nu i början kommer vi åka dit ca en gång i veckan och kolla att skenan sitter bra.

Just denna skena kommer hon ha i ca två månader. Sen måste hon
få en ny. Hon växer ju så det knakar!

Hon verkar inte störas av skenan vilket känns skönt.

Två till fyra timmar per dygn ska hon vara utan skenan så hon får lufta benet lite och träna upp musklerna genom att "sparka fritt".

Här tar jag bort det allra sista gipset. Man lindar upp det. Det är lite trögt och bökigt men efter nio gips börjar man få in den rätta knycken ;-)
Det vita under gipset är en vadd som skyddar benet.

En bonusbild som inte har något med klumpfot att göra....
Nu för tiden gör man hörseltest redan på BB (förut gjorde man BOEL-test vid 8 mån ålder). Det är ganska vanligt att man kan ha fostervatten i öronen och då blir testet underkänt. Tyvär hade vår dotter fostervatten i öronen och bara ena örat blev godkänt. Vi var på flera återbesök och testade hennes hörsel men lyckades inte få godkänt....nu började vår oro växa lite...var hon döv på ena örat? I tisdags fick hon äntligen göra ett mer avancerat test, nämligen en hjärnstamsaudiometri (ljudstimulering sker genom att patienten via hörlurar exponeras för regelbundna ljudklickar. Svaret registreras med elektroder fastsatta med salva över tinningregionen på huvudet.) Svaret blev positivt. HON HÖR JÄTTEBRA PÅ BÅDA ÖRONEN! JIPPI! Äntligen en sak mindre att tänka på OCH en klinik mindre att åka till.

En lite rolig sak....Helst ska man sova under hjärnstamsaudiometrin. Tror ni hon gjorde det? Svar nej! Ni som känner henne vet att hon sover nästan jämt så det var så typiskt att hon vägrade somna just då. Istället låg hon och flinade och jollrade under hela testet. Läkarens kommentar var att hon måste höra väldigt bra med tanke på att hon pratade medans testet gjordes....hihi...

14 kommentarer:

Camilla sa...

Hej!

Jag har en son på 8 månader som också har klumpfot. Han har precis som eran dotter genomgått en operaion för att förlänga hälsenan.
Han har dock dennis brown skor i stället för sekna. Hur länge måste hon använda skenan dygnet runt?

Det var verkligen kul att kika igenom din blogg och se att det inte bara är Neo som har klumpfot =). Hoppas att allt kommer gå bra.

MVH Camilla

Oo-oO sa...

Vår dotter är snart 3 månader och har som sagt precis fått skena. Hon ska ha den 20-22 timmar per dygn fram tills hon visar intresse för att stå och gå (vid 10-12 mån ålder)sen ska hon bara ha den på natten om jag fattat allt rätt. På natten ska hon ha den ända till 4-5 års ålder. Har din son DB skorna dygnet runt eller får ni ta av dem ett par timmar per dag?

Oo-oO sa...

Hur hittade du min blogg föresten? Kul att du hittade den hur som helst!!

Anonym sa...

Härligt att se att det går bra för er med er söta lilla gullunge :-)
kram
Helena

Camilla sa...

Hej!

Jag satt och googlade på klumpfot och kom in på ett forum där jag hittade länken till din blogg. Vi plockar av Neo skorna några timmar om dagen. Nu på sistonde har det blivit lite mer eftersom han älskar att gå. Dock får man ju fortfarande hålla i honom. Har försökt hitta lite information om barn med Dbskor men det var ganska svårt eftersom dom flesta verkar föredra skenan. Enligt ortopeden som har behandlat Neo så ska han ha skorna på ända tills han blir ett och halvt. Vilket jag tycker är lite konstigt för alla sidor jag har varit inne på, står det att barnen bara ska behöva ha dem tills det börjar resa sig. Hoppas behandlingen går bra för eran tjej. Hon är supersöt.

Anonym sa...

Hej! Jättefin sida med sockersöt bebis :-) Väntar själv en flicka och på ul misstänktes det att vänster fot var sned. Ska på flera undersökningar ang det, kanske är det klumpfot. Undrar hur ni gör med bad när hon har gips? Mvh Matilde snabel a pinscher punkt nu

Oo-oO sa...

När hon hade gips badade vi henne en gång i veckan. Vi bytte ju gips en gång i veckan och då kunde vi bada henne hemma innan vi åkte in och fick nytt gips (man får alltså ta av gipset själv hemma).

Oo-oO sa...

Nu när hon har skenan kan vi bada henne när vi vill då hon får vara utan skena ca 4 timmar per dag :-)

Anonym sa...

Hej, jag är en tjej på snart 15 år och har själv klumpfot på min vänstra fot. Jag har suttit på google och sökt lite och så kom jag hit till din blogg, egentligen så sökte jag efter någon i min egen ålder med klumpfot men det var ändå intressant att läsa de du skrivit med tanke på att jag har gått igenom samma sak själv som din dotter gör nu. Fin blogg du har förresten:)

Oo-oO sa...

Kul att höra från dig! Tänker du ofta på att föddes med klumpfot? har det hindrat dig från att göra något? Vore intressant att höra lite.

Elinor sa...

Hej! Vilken intressant blogg! Är gravid i vecka 35 och fick i vecka 18 reda på att bebisen har klumpfot. Vi fick komma till ett specialistultraljud där han tittade noga på ryggraden, hjärtat, gommen, läpparna.. men allt annat såg jättefint ut sa han, men han sa även att han var tvungen att erbjuda fostervattenprov även om han rådde oss till att kanske inte ta den, då vi borde vara rädda om barnet. Vi valde att inte göra något fostervattenprov, men jag är livrädd att det ska vara något mer som man inte såg på ultraljudet, ex utvecklingsstörning, downs syndrom etc. Jag tittar på ultraljudsfilmen och bilderna varje dag för att se att allt ser bra ut. Hur gjorde ni vid ultraljudet, hur tog ni ställning? Försöker söka så mycket som möjligt på nätet men informationen är fattig.

Anonym sa...

Hej igen!
Joo det gör jag, jag tänker på min klumpfot varje dag, det brukar vara allt ifrån vad jag ska ha för byxor på mig så att man inte ser skillnaden i tjockleken på mina smalben eller vad jag ska kunna köpa för skor som är nog bekväma och som passar på den "mindre" foten också, till större saker som att göra operationer i knät så att det vänstra benet blir lika långt som det högra för att underlätta och slippa smärtor i höften pga överbelastning osv...
De problemen jag har fått i och med att jag har klumpfot är alltså:
*Två storlekar mindre vänsterfot, *Två centimeter kortare vänsterben,
*Fruktansvärt lite muskelmassa i vänstra vaden (jag mätte mina vader och resultatet blev höger:37cm och vänster:28cm) vilket betyder att jag är super mycket svagare i vänstra benet.
*Och sedan det sista problemet jag har är att foten är väldigt stel och eftersom att senorna är flyttade och "för korta" så kan jag inte vrida, styra och använda den på samma sätt som min "normala" fot.
Jag vet inte riktigt om klumpfoten har hindrat mig från att gör någonting, bara försvårat vissa saker som tex att använda vänsterfoten i fotbollen då jag inte har styrkan, rörligheten och förmågan att styra foten lika bra som höger fot. Det är nog bara det jag kan komma på nu för tillfället.
Sådär ja, det blev ganska mycket om hur det är för just mig, jag vet ju inte riktigt hur pass grov din dotters klumpfot är osv..
Tack igen för din fina blogg med mycket intressant att läsa om vad gäller klumpfot.

Oo-oO sa...

Ellinor: Vi gjorde fostervattensprov dagen efter ultraljudet. Vår läkare fick det att låta som att vi inte hade något val (vilket jag egentligen visste att vi hade men allt gick så fort och man var så chockad) Vi var såklart jätte nervösa att det skulle bli missfall pga av provet, men allt gick ju bra. Skulle jag vara med om samma sak igen skulle jag inte göra fostervattensprov. Det var så sjukt jobbigt att gå och vänta på resultatet (den oron skulle kunna ge ett missfall i sig). Och skulle barnet ha något kromosomfel skulle jag inte vilja veta det förrän det föds. Jag tror det skulle vara jobbigt att gå hela graviditeten med vetskapen om att man bär på ex. ett down syndrome barn, men det är min uppfattning. Vissa vill säkert hellre vara förberedda.

vargas sa...

Hej Jag bor i grekland och har en vän som inte kan hitta skena till sin son här i Grekland, jag kommer att åka hem i slutet av februari och ska försöka hitta en skena till honom. Vart kan jag finna dem?
Tacksam för svar
johanvargass@hotmail.com